Eugeen Van Mieghem Museum

Voorgevel van Het Redershuis, Ernest Van Dijckkaai 9, 2000 Antwerpen.

Geschiedenis

 

Op initiatief van de Eugeen Van Mieghem Stichting (in 1982 door Erwin Joos opgericht) werd op 24 maart 1993 het eerste Eugeen Van Mieghem Museum in Antwerpen ingehuldigd.

 

Het pand in de Korte Riddersstraat nr. 2 werd al snel te klein en op 24 maart 1998 verhuisde het museum naar Beatrijslaan nr. 8 op de Antwerpse Linkeroever.

 

Dankzij het mecenaat van de Koninklijke Belgische Redersvereniging (KBRV) werd op 30 maart 2010, in aanwezigheid van haar toenmalige voorzitter Nicolas Saverys, het nieuwe Eugeen Van Mieghem Museum ingehuldigd in Het Redershuis, Ernest Van Dijckkaai nr. 9. Het museum zal hier gevestigd blijven tot maart 2030.

 

De Stichting Eugeen Van Mieghem, die de werking verzekert van het museum, telt ca. 1.000 leden en wordt niet gesubsidieerd. Alle middelen van de vereniging worden geïnvesteerd in de collectie van het museum. Het museum kan rekenen op de jaarlijkse bijdragen van haar leden, hulp van vrijwilligers en op steun van sponsors.

Het Redershuis

Collectie

 

In het museum kan u een 200-tal werken in diverse technieken uit het oeuvre van Eugeen Van Mieghem (1875-1930) bewonderen. Ze worden chronologisch getoond met aandacht voor het sociale en culturele leven in Antwerpen en Vlaanderen van rond de eeuwwisseling.

 

Alle kunstwerken in het museum zijn ofwel in bruikleen uit privécollecties ofwel eigendom van de stichting.

 

U kan tijdens uw bezoek ook een film zien over het leven van de kunstenaar en verschillende boeken raadplegen die over hem zijn gepubliceerd.

Wie het museum bezoekt met een groep kan met een van onze gidsen ook het prachtig gerestaureerde Redershuis bewonderen.

Bouwheer van het Redershuis in 1896. Gebouwd door architect JosHertogs.

Gustave Albrecht (1860 - 1925)

Het Redershuis

 

Door de grote werken bij de rechttrekking van de Schelde en de bouw van de stenen kaaien tussen 1880 en 1886 verdween de historische oude buurt rond het Steen. In 1896 liet de succesvolle agent en scheepsmakelaar Gustave Albrecht aan de Antwerpse rede een uitzonderlijk herenhuis bouwen.

 

Albrecht vertrouwde de realisatie van zijn huis toe aan de architect Jos Hertogs (net als hij een vrijmetselaar) die onderaan het gebouw een kantoorruimte voorzag met daarboven de woonruimten. Enkele jaren later ontwierp Hertogs ernaast ook het monumentale Hanzahuis voor de Duitse bankier Wilhelm von Mallinckrodt.

 

Decorateur Henri Verbuecken maakte het huis tot een sprookjesachtig geheel met stijlen van Venetiaans quattrocento tot Japanse Edoperiode.

In het gebouw was vanaf 1949 het bekende restaurant La Rade gevestigd, dat een hele tijd twee sterren had in de culinaire Michelingids. Hierdoor won het gebouw met zijn museaal interieur aan publieke bekendheid. Het restaurant sloot zijn deuren in 2005.

 

In 2008 kocht de KBRV het gebouw om het, na een grondige restauratie, te gebruiken als kantoor en om in een prestigieus kader haar belangrijke gasten te kunnen ontvangen. De niet geklasseerde zolderverdieping werd daarom verbouwd tot een moderne kantoorruimte.

 

Bijna gelijktijdig met de inhuldiging van Het Redershuis door Koning Albert II in 2010, opende op de benedenverdieping het Eugeen Van Mieghem Museum.

Een interieurfoto van het restaurant La Rade in Antwerpen.

Restaurant La Rade (1949 - 2005)

Eugeen Van Mieghem Museum

 

Eugeen Van Mieghem Museum & Stichting: Ernest van Dijckkaai 9, 2000 Antwerpen, België | T +32(0)3/211.03.30 | G +32(0)497/10.14.73 | E van.mieghem.museum@skynet.be

Copyright ©Van Mieghem Museum 2019 | Design Wouter Peere