Activiteiten

Het Van Mieghem Museum en stichting biedt naast een museumbezoek ook nog andere zaken aan. Zo is het mogelijk het Redershuis met gids te bezoeken (zie ook pagina Museum), maar eveneens is het mogelijk een van onze stadswandelingen te doen of een powerpointlezing te volgen. Beiden staan hieronder in meer detail beschreven. Eveneens raden wij u aan een lopende tentoonstelling over Van Mieghem alsook ons partnermuseum het Red Star Line Museum te bezoeken.

Groepsbezoeken

Samenwerking met
Red Star Line Museum

Het museum samen met gans Het Redershuis is enkel met gids te bezoeken, zowel binnen als buiten de openingsuren. Dit geleide bezoek brengt u van de benedenverdieping, naar de eerste en tweede verdieping waar u de verzameling over WO I en de Red Star Line kan bezichtigen. Een geleid bezoek met onze deskundige gids duurt ongeveer twee uur.

Een bezoek is mogelijk in de voormiddag, namiddag of avond, maar dient tijdig aangevraagd te worden. De vergoeding is minimum 110 euro voor een groep tot en met 20 personen. Voor elke persoon boven de 20, wordt 4 euro extra gevraagd. Groepen zijn mogelijk tot maximum 50 personen.

Lopende tentoonstelling

Momenteel is er geen lopende tentoonstelling. Hou zeker de website in de gaten voor meer informatie.

De Eugeen Van Mieghem Stichting is een partner in het Red Star Line Museum waar in een steeds wisselende opstelling permanent 12 kunstwerken van de kunstenaar worden getoond. Hiervoor wordt o.a. gebruik gemaakt van de unieke collectie tekeningen die de stad Antwerpen zelf van hem bezit. Deze 613 werken bevinden zich in het Prentenkabinet (Plantin-Moretus Museum).

Een geleid bezoek aan het Red Star Line Museum duurt 1 ½ uur. Een geleid bezoek aan het Van Mieghem Museum duurt 2 uur. Beide musea zijn dus uitstekend te combineren voor een daguitstap.

De twee musea liggen 1,5 km uit elkaar. Tijdens de wandeling van 20 minuten langs de Scheldekaaien richting centrum ontdekt u nog meer sporen van Red Star Line en Eugeen Van Mieghem.http://www.redstarline.be/nl/geolocation-overview/red-star-line-museum-in-de-stad

Op de Rijnkaai, op de weg tussen beide musea, bevindt zich ook het standbeeld De Landverhuizer gemaakt naar een tekening van Eugeen Van Mieghem.

Voor rondleidingen en groepsbezoeken moet u wel reserveren bij elk museum afzonderlijk. Meer informatie over rondleidingen in het Red Star Line Museum: http://www.redstarline.be/nl/content/als-groep-naar-het-museum-0

Powerpointlezingen

De stichting biedt lezingen aan over verschillende thema’s rond de centrale persoon van Van Mieghem en het Antwerpen waarin hij leefde. Meer info over de verschillende lezingen vind u hieronder. Indien u interesse hebt, kan u immer contact opnemen met het museum aan de hand van de gegevens onderaan de pagina.
Prijs per lezing 110 euro. De lezing kan gegeven worden op verplaatsing (mits kleine extra vergoeding buiten de provincie) en kan gecombineerd worden met een bezoek aan het Van Mieghem Museum en Het Redershuis, of het Red Star Line Museum of een wandeling.)

Powerpointlezing Eugeen Van Mieghem = Antwerpen

Tijdens deze powerpointpresentatie, gaan we dieper in op het leven van Eugeen Van Mieghem. We bespreken zijn hele leven, de werken die hij maakte, de invloeden die hij onderging en de personen die hij kende. Voor wie nu al meer wil weten over zijn leven, verwijzen wij u graag door naar de pagina "Eugeen Van Mieghem" op onze website. Het levensverhaal van Van Mieghem wordt verteld aan de hand van bijna 200 afbeeldingen en deze lezing duurt ca. 70 minuten.

Powerpointlezing famillie Franck

Antwerpen was rond 1900 een Europese groeipool en haar haven kende een spectaculaire groei. Net als in 16de eeuw trok de metropool migranten aan uit de omringende landen. De Duitse gemeenschap in Antwerpen telde kort voor de Eerste Wereldoorlog bijna twintigduizend leden. Als groep leunde ze aan bij de liberale, Franstalige bourgeoisie en een nieuwe kapitaalkrachtige elite ontstond.
Begin van de 20ste eeuw speelde één Antwerpse familie op verschillende terreinen een prominente rol. Ze nam diverse initiatieven waarvan de werking een stedelijke, nationale en zelfs internationale impact had. De zakenman en mecenas Frans (François) Franck was de drijvende kracht. De schenkingen van Frans en zijn broer Charles van meesterwerken van o.a. James Ensor, Rik Wouters, Jakob Smits en Henri de Braekeleer aan het KMSKA vormen een hoogtepunt van deze collectie. Hun oudere broer Louis was een van de belangrijkste Belgische politici van zijn generatie (schepen, volksvertegenwoordiger, minister en gouverneur van de Nationale Bank). Na de Tweede Wereldoorlog verspreidden hun nazaten zich over Europa, Azië en de Verenigde Staten. Het meesterwerk van Ensor De intrede van Christus te Brussel werd rond 1975 door Louis Franck jr. verkocht aan het Getty Museum in Los Angeles. Zijn dochter Martine was de echtgenote van Henri Cartier-Bresson. November vorig jaar kwam de familie terug even in de internationale belangstelling toen een deel van de familie-collectie (o.a. werken van Van Gogh, Picasso, Chagall en Toulouse-Lautrec) geveild werd bij Sotheby in New York.
De presentatie bevat ca. 200 afbeeldingen en duurt ongeveer 90 minuten.

Powerpointlezing Augustine Pautre

Eugeen Van Mieghem is bekend voor zijn indrukwekkend, uniek en virtuoos oeuvre over het leven rond 1900 in de Antwerpse wereldhaven. Gedreven door idealisme tekende en schilderde hij niet alleen de mensen die er woonden en werkten maar ook zij die met de Red Star Line emigreerden naar Amerika en Canada. Na zijn eerste succes op de salon van La Libre Esthétique in Brussel huwde Van Mieghem in 1902 met zijn verloofde Augustine Pautre. Deze beeldschone vrouw met Zwitserse nationaliteit overleed echter in 1905 aan tuberculose, amper 24 jaar oud. De cyclus die hij van haar maakte tijdens haar laatste levensdagen wordt door buitenlandse kunstcritici en conservators vergeleken met werk van Rembrandt, Edvard Munch en Ferdinand Hodler. De presentatie bevat bijna 200 afbeeldingen (inclusief de laatste die de kunstenaar maakte over haar tragische leven) en duurt ongeveer 70 minuten.

Powerpointlezing Eugeen Van Mieghem en de emigranten van de Red Star Line

Europa heeft vandaag de dag te maken met een groot aantal immigranten. Ruim een eeuw geleden vertrokken er juist miljoenen mensen weg uit ons werelddeel. In de haven van Antwerpen, een van de grote vertrekplaatsen naar de Nieuwe Wereld, woonde de kunstenaar Eugeen Van Mieghem (1875-1930) die de meestal berooide landverhuizers, die vanuit de haven vertrokken, tekende en schilderde. Zijn werk is een unieke getuigenis (zie ook het boek: The missing images). Men schat dat er tussen 1873 en 1934 ca. 2,4 miljoen mensen (waarvan ca. 35 procent Joden) met de Red Star Line vertrokken naar de Nieuwe Wereld (Amerika en Canada). In 1893 richtte de rederij een gebouw in (op de hoek van de Rijnkaai en de Montevideostraat) voor een summiere medische controle van de emigranten en voor de ontsmetting van hun kleding en bagage. Recht tegenover dit magazijn hielden de ouders van Eugeen Van Mieghem herberg. Zo observeerde de kunstenaar de grote migratie naar Amerika en de groei van de Red Star Line vanop de eerste rij.
Deze lezing wordt geïllustreerd met bijna 200 afbeeldingen en ze duurt ca. 70 minuten.

Wandelingen

Het is mogelijk verschillende wandelingen te volgen rond de persoon Van Mieghem. De verschillende wandelingen staan hieronder opgelijst.
Prijs per groep (max. 30 personen) 110 euro. De wandeling kan gecombineerd worden (daguitstap) met een bezoek aan het Van Mieghem Museum en Het Redershuis of het Red Star Line Museum of met een Powerpointlezing.

Eugeen Van Mieghem-beeldenwandeling op het Eilandje​

De geleide Van Mieghem-beeldenwandeling op het Eilandje start bij het beeld Het Havenmeisje (achter Hangar 26, op de Rijnkaai aan de gedempte ingang van het Bonapartedok) en eindigt bij het MAS.

De wandeling duurt bijna 2 uur, de gids beschrijft de groei van de oude haven (tussen 1803 en 1930), de rijke geschiedenis van de Red Star Line en het leven en werk van Eugeen Van Mieghem (1875-1930). Gedurende deze wandeling komt men de 5 levensgrote bronzen beelden tegen op en rond het Eilandje die op initiatief van de Eugeen Van Mieghem Stichting naar het werk van de Antwerpse kunstenaar Eugeen Van Mieghem gemaakt werden. Het Havenmeisje, De Landverhuizer, Het Havenboefje, Augustine Pautre en Wiske zijn gemaakt door de Nederlandse beeldhouwster Carla Kamphuis-Meijer, gesponsord door de Eugeen Van Mieghem Stichting en geschonken aan de stad Antwerpen tussen 2005 en 2009.

François Franck-wandeling in de binnenstad​

De Antwerpse kunstvereniging Kunst van Heden speelde gedurende haar bestaan van meer dan vijftig jaar (1905-1959) een uitzonderlijke rol in het Antwerpse en zelfs Belgische culturele leven. De belangrijkste Antwerpse families uit die tijd schaarden zich rond de figuur van François Franck.

Deze charismatische zakenman, decorateur, mecenas en handelaar zorgde er voor dat er vernieuwing kwam in het conservatieve Antwerpse tentoonstellingsbeleid. Hij bracht niet alleen bekende buitenlandse kunstenaars naar Antwerpen maar zorgde ook voor de doorbraak bij een ruimer publiek van de werken van James Ensor, Rik Wouters, Jakob Smits en Eugeen Van Mieghem.

Tijdens het parcours van deze wandeling vertellen we het verhaal van de mensen die hij rond zich schaarde als o.a. Oscar Jespers, Pol de Mont, Arthur H. Cornette, Joseph Hertogs, Enrique Mistler, Cléomir Jussiant, Ernest Van den Bosch, Baron Armilde Lheureux, Georges Serigiers, Jef de Lange, René Victor, Jef Van Overloop, Maurits Nijkerk, Emma Lambotte-Protin, Roger Avermaete, Jozef Beuckeleers en Carlito Grisar.

We starten op het plein voor het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten op de Leopold de Waelplaats. De wandeling eindigt bijna twee uur later aan de woning van François Franck, Everdijstraat 43. Onderweg komen we voorbij de woningen en de plaatsen waar al de hoofdfiguren van Kunst van Heden woonden of werkten.

Close Menu